
חיי נצח
1 באפריל 2024
טיפול נוגדנים חדשני מצעיר את מערכת החיסון של עכברים זקנים
3 באפריל 2024משבר אמצע החיים ידוע כתקופה של טלטלות רגשיות, אך מחקרים חדשים מצביעים על כך שמדובר בהרבה יותר מכך.
גיל המעבר, המתרחש בין גיל 40 ל-60, גורם לשינויים משמעותיים במוח, שיכולים להשפיע על תפקוד קוגניטיבי ועל הסיכון לדמנציה.
שינויים במוח בגיל המעבר:
שינויים מבניים:
- התכווצות ההיפוקמפוס: אזור במוח החיוני לזיכרון ולמידה. מחקרים הראו ירידה של עד 20% בנפח ההיפוקמפוס אצל אנשים בגיל המעבר בהשוואה לאנשים צעירים יותר.
- ירידה בקישוריות: ירידה בחיבוריות בין אזורים שונים במוח, מה שעלול להשפיע על קוגניציה ותפקודים מוחיים אחרים.
שינויים גנטיים:
- ביטוי מוגבר של גנים הקשורים לדלקת: מחקרים מצאו עלייה בביטוי גנים אלו אצל אנשים בגיל המעבר, מה שעלול להוביל לדלקת מוחית כרונית ולפגיעה בתפקוד קוגניטיבי.
- ביטוי מופחת של גנים המעורבים בייצור חלבונים בסינפסות: סינפסות הן נקודות המגע בין תאי עצב, וחלבונים אלו חיוניים לתפקודן התקין. ירידה בייצורם עלולה להוביל לפגיעה בזיכרון ובקוגניציה.
- השפעות ספציפיות על נשים:
- רמות גבוהות יותר של חלבון טאו: נשים נוטות להציג רמות גבוהות יותר של חלבון טאו באופן טבעי, הן בגיל המעבר והן בשלבים אחרים בחיים. רמות גבוהות אלו קשורות לסיכון גבוה יותר למחלת אלצהיימר.
חלבון טאו:
חלבון טאו הוא חלבון הקשור למיקרוטובולים, המרכיבים את השלד של תאי העצב. תפקידו העיקרי הוא לייצב את המיקרוטובולים ולסייע בהובלת חומרים לאורך האקסון. הצטברות חלבון טאו בצורת גושים פתולוגיים במוח היא אחת המאפיינים העיקריים של מחלת אלצהיימר.
דרכים להגן על המוח:
- צריכת סיבים תזונתיים: מחקרים מצאו קשר בין צריכת סיבים גבוהה,
(לאדם מבוגר מומלצת צריכת סיבים תזונתיים של 25 גרם עד 30 גרם ביום (או 15 – 18 גרם סיבים ל-1000 קילו קלוריות))
לבין סיכון מופחת לדמנציה. - מזונות עשירים בסיבים תזונתיים:
פירות: פירות יער, תפוחים, אגסים, פירות הדר.
ירקות: ברוקולי, כרוב ניצנים, גזר, בטטה, שעועית ירוקה.
דגנים מלאים: שיבולת שועל, אורז מלא, לחם מחיטה מלאה, קינואה.
קטניות: עדשים, שעועית, אפונה.
אגוזים וזרעים: שקדים, אגוזי מלך, גרעיני פשתן, גרעיני דלעת. - פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה (150 דקות בשבוע) קשורה לבריאות מוח טובה יותר בשלב מאוחר יותר בחיים.
- תוספי תזונה:
פוספסטדיל סירין: בין שאר תכונותיו עשוי להגן על המוח מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מדלקות, מחלות ניווניות ומצבים אחרים.
גינקגו בילובה: עשוי לשפר את הזיכרון, הריכוז והיכולת הקוגניטיבית, בעיקר אצל אנשים מבוגרים.
הורפזין A: עשוי לשפר את הזיכרון, הריכוז והיכולת הקוגניטיבית, בעיקר אצל אנשים מבוגרים. *(Huperzine A)
אומגה 3: עשויה לשפר את הזיכרון ולמנוע ירידה קוגניטיבית.
הרגלים בריאים נוספים:
- שינה מספקת
- תזונה מאוזנת
- ניהול לחץ
- הימנעות מעישון
- צריכת אלכוהול מתונה
- שמירה על פעילות מוחית:
- קריאה
- פתרון חידות
- למידה של דברים חדשים
- השתתפות בפעילויות חברתיות:
- קשרים חברתיים חזקים תורמים לבריאות המוח.
.
הפניות:
https://www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000011375
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01124-2
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37010830/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2733348/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/reduction-in-hippocampus-in-brain-linked-to-cognitive-decline-risk
https://link.springer.com/article/10.1007/s00702-021-02451-8